Ik en de verloren ander

In maart 2009 maakte mijn zus Judith op 55-jarige leeftijd een eind aan haar leven. Als een vorm van rouwverwerking besloot ik een jaar na haar dood een driejarige deeltijdopleiding te gaan doen in Bilthoven (OVP). De colleges op zaterdag in de Woudkapel, over zingeving en filosofie, hielpen me weer op weg. Deze zoektocht resulteerde uiteindelijk in een boek.

Ik hoop van harte dat het van betekenis kan zijn voor wie met een vergelijkbaar verlies wordt geconfronteerd.

 

Ik en de verloren ander, Kleine filosofie van rouw en verlangen

128 pag. │ € 15,00 │ ISBN 978 90 211 4369 9 │ Ook als E-book beschikbaar (€ 7,99)
Uitgeverij Meinema, 2014

Ik was tot stilstand gekomen in die ene onmogelijke, hartverscheurende roep van Judith om haar leefbare ruimte te bieden. Klaar om te antwoorden, maar hoe geef je die aan een dode?
Het was of ik stond te wachten op een bus, waarvan de lijn allang was opgeheven.

Ik en de verloren ander

Zelfdoding is niet te bevatten voor wie achterblijft; het is een werkelijkheid die onze vertrouwde zingeving voorbij is. Dat maakt dat je gemakkelijk in je rouw verdwaalt: in de nooit helemaal te beantwoorden vragen naar het hoe en waarom, en in verlammende gevoelens van schuld, woede of schaamte. Hoe vind je een begaanbare weg erdoorheen, terug het leven in?

In dit boek schets ik mijn eigen zoektocht naar houvast en een leefbare toekomst. Troost en perspectief vond ik vooral bij de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas. Die hielp me een persoonlijk antwoord te geven op de vragen waarvoor de dood van mijn zus mij gesteld had.

Bestellen: klik hier voor de uitgave in boekvorm of het E-book.

Media

  • 19 oktober 2021, interview in Vu-Magazine door Marjolein de Jong
  • april 2020, artikel in Speling, nummer 1 van jaargang 2020; ook terug te lezen op De Bezieling
  • 19 maart 2017 in De verwondering van Annemiek Schrijver
  • 13 november 2016: Jacobine op Zondag, een aflevering over zelfdoding en rouw: ‘Kun je de dood van een dierbare ooit te boven komen?’
  • Artikel van Nathalie Leblanc in Weliswaar, Vlaams tijdschrift voor zorg en welzijn, 22 oktober 2015
  • Artikel van Taco Bos in Tijdschrift Geestelijke Verzorging, september 2015: Denkers over de zelfgekozen dood
  • Tv-programma Ikonhuis, over rouw, 2 november 2014 Ikonhuis (begint na 26 minuten)
  • Radio-interview met Rinus van Warven Omroep Gelderland: Tendens, 26 april 2015.